Kari Sipilän tervehdyssanat

EOK 40 vuotta 1.10.2008 Albergan kartano
Kari Sipilä
Tekn.tri h.c.

Tervehdyssanat

Arvoisa kaupunginjohtaja, EOK:n puheenjohtaja, kutsuvieraat,
hyvät naiset ja herrat, mina damer och herrar!

Tervetuloa Espoon Omakotiyhdistysten keskusjärjestön, EOK:n 40-vuotisjuhlaan. Olen itsekin omakotikotiasukas. Olen asunut Espoon Tuomarilassa 30 vuotta.

Asuminen ja siihen liittyvät suhdanteet ovat viime viikkoina nousseet uutisten eturiviin. Nousussa olleet korot ovat saaneet monen asunnon rakentamista tai ostoa harkitsevan lykkäämään päätöksen tekemistä. Vielä enemmän epävarmuutta on kylvänyt USA:sta lähtenyt ja asunnoista alkanut rahamarkkinakriisi, jota kaikki olemme huolestuneina seuranneet. On syytä toivoa tilanteen rauhoittuvan.

Toisaalta samanaikaisesti keskustellaan perinteisistä kaupunkirakenteeseen, kaavoitukseen ja asumismuotoihin liittyvistä asioista. Tänä syksynä on herännyt melkoinen vastakkain asettelu omakotiasumisen ja kerrostaloasumisen välillä. Sen lienee herättänyt pääministeri Matti Vanhanen, joka Helsingin Sanomien pyynnöstä esitteli asumisutopiaansa puutarhakaupunkia.

Puutarhakaupunkia on sen jälkeen kritisoinut eri medioissa useampi kaupunkisuunnittelija ja ainakin kaikki pakinoitsijat, mutta gallupit ovat myös olleet Vanhasen ehdotusten kannalla.

Koska uusia asuntoja rakennetaan vuosittain vain prosentti-pari asuntokannasta, onkin uudisrakentamista keskeisemmässä asemassa nykyisten asuntojen olosuhteet ja niiden parantaminen, mukaan lukien lämmitys, terveellisyys ja monet kustannustekijät.

Jostakin syystä omakotiasumisen syyksi on nyt kaadettu ilmaston lämpeneminen ja maapallon muukin saastuminen. On kuitenkin vaikea uskoa, että tässä suhteessa pärjäisimme maataloudelle ja teollisuudelle. Kaikki omakotiasukkaat eivät koko aikaa ajele ympäriinsä citymaastureilla. Mekin käytämme julkista liikennettä.

Jos pientalojen ympärillä on puutarha, sekin lienee ympäristön kaunistus, josta ohikulkijatkin voivat nauttia. Espoossa kuitenkin rakennetaan nykyisin niin pienille tonteille, että harvalla on kovin suurta puutarhaa. Tästä ovat maan hinta ja kaavoittajat pitäneet huolta.

Usein tästä ahtaasta tai tiivistysrakentamisesta kärsiikin nykyinen asumisympäristö, kun uusia erinäköisiä taloja tungetaan olemassa oleville eheille asuntoalueille.
Omakotiasukkaat ovat usein perheellisiä, jotka tarvitsevat tilaa. Sitä ei kaupungin keskustassa löydy – ainakaan edullisesti. Sitten lapset kasvavat ja muuttavat pois. Monet pariskunnat muuttavat siinä vaiheessa kerrostaloihin, jotkut jäävät asumaan omakotitaloonsa. Näin on varmasti oikein, sillä jokaisella pitäisi olla oikeus valita asumismuotonsa.

Niin on myös niillä sinkuilla, jotka ihannoivat kaupungin keskustaa ja haluavat asua lähellä teattereita, museoita ja tavarataloja. Me omakotiasukkaat suomme sen heille.

Itsellemme toivomme asumisen rauhaa ja viihtyvyyttä omassa talossamme, omassa naapuristossamme osana kotikaupunkiamme Espoota.

Olkaa sydämellisesti tervetulleita EOK:n 40-vuotisjuhlaan!

Ni alla är hjärtligt välkomna till EOK:s 40-årsfest!