Kannanotto katujen ylläpidosta 17.2.2012

Espoon Omakotiyhdistysten Keskusjärjestö ry, EOK

Vuosikokous 17.4.2012 KANNANOTTO

Omakotialueiden kadut on pidettävä kunnossa talvella ja kesällä~
Espoon omakotialueiden kadut ovat olleet erityisen huonossa kunnossa päättymässä olevana lumisena talvena. Lunta ei ole aurattu riittävän nopeasti eikä kunnolla ja kadut ovat olleet kapeat ja liukkaat. Hiekoitus on ollut varsin harvinaista. Myöskään katujen kunnossapito keväisin ja syksyisin ei ole nykyaikaisella tasolla, mitä tasoa on syytä edellyttää Espoossa.

Ongelmia on ollut monella tasolla:
Kunnossapito vaatii lisää rahaa, kun katuja ja asukkaita on aiempaa enemmän. Kustannukset on alibudjetoitu eikä lisäbudjetteja ole tehty.

Katujen aurausluokitus kiireellisyyden mukaan on johtanut siihen, että kovin monet omakotialueiden kadut aurataan vasta kolmantena päivänä lumisateen jälkeen. Näin kodeista ei pääse autolla liikkeelle ja jalankulkukin on vaikeaa. Tämä on aiheuttanut lukuisia vaaratilanteita, sillä hälytysajoneuvotkaan eivät pääse liikkumaan omakotialueilla.

Aurausautot ja traktorit auraavat vain kerran ja yhteen suuntaan aurattavalla kadulla ml päättyvät kadut. Kaupunki ei poista katualueiden lumia, vaan työntää ne tonttiliittymiin asukkaiden korjattaviksi. Samaan aikaan kadut kapenevat niin, etteivät kohtaavat autot mahdu ohittamaan toisiaan pientaloalueilla.
Asemakaavoittajien työ ja rakennusmääräykset johtavat ahtaisiin tontteihin ja kapeisiin katuihin, joilla ei ole tilaa lumelle.

Espoon Omakotiyhdistysten Keskusjärjestö vaatii, että
Määrärahoja on lisättävä omakotialueiden katujen rakentamiseen ja kunnossapitoon kesällä ja talvella. Kotikadut Kuntoon hanketta on nopeutettava.

Katujen kunnossapitohenkilökunta on koulutettava niin, että asukkaat otetaan huomioon. Katujen lumia ei saa työntää tonttiliittymiä tukkimaan.

Bussipysäkit on pidettävä vapaana lumesta ja turvallisina asukkaiden käyttää.

On luotava asukas- ja asiakasystävällinen yhteydenpitojärjestelmä, joka huolehtii nopeasta avusta kaduille tai alueille, joilla on ongelmia.
Tonteille on kaavoituksessa jätettävä nykyistä enemmän lumitilaa ja kaavoissa katuja ei saa suunnitella niin kapeiksi, ettei niille mahdu lunta talvella.

Koska kulunut talvi on osoittanut, että nykyinen kaupungin sisäinen katujen kunnossapidon tilaaja-tuottaja malli on epäonnistunut, on Espoossa katujen kunnossapidossa pikimmiten siirryttävä toimivaan järjestelmään.

Lisätietoja: Pj. Simo Laakso, puh 0500 709 262