Kiinteistöjen ja asunto-osakkeiden omistajia on Suomessa valtava määrä. Nämä omistajat joko asuvat asunnoissaan itse tai vuokraavat niitä toisten asuttavaksi. Asunto-osakkeita ja kiinteistöjä voikin hyvin omistaa useamman ja niiden avulla voi myös tienata rahaa vuokratulojen muodossa. Asunnon omistamiseen liittyy kuitenkin monia sääntöjä, etuja ja vastuita, jotka jokaisen asunnon omistajan kannattaa tuntea. Ennen asunnon ostamista onkin hyvä hankkia perustiedot omistamiseen liittyvistä seikoista. Tukea ja neuvoja saa tarvittaessa alalla toimivilta yhdistyksiltä. Yksi Suomessa toimivista yhdistyksistä on Suomen Asunto-osakkeenomistajat ry.
Asunto-osakkeenomistajien yhdistys
Suomen Asunto-osakkeenomistajat ry, eli SAO on perustettu vuonna 2008. Se on asunto-osakkeen omistajien etujärjestö. Yhdistys valvoo kaikkien maassa asuvien asunto-osakkeita omistavien henkilöiden etuja. Kyseinen yhdistys on puoluepoliittisesti sitoutumaton. Se toimii valtakunnallisena etujärjestönä. SAO:n tavoitteena on edistää asunto-osakkaiden, eli asuntojen omistajien asemaa taloyhtiöissä omistajille kuuluvalla tavalla. Yhdistyksen mukaan, se on ainoa Suomessa toimiva järjestö, joka on keskittynyt ainoastaan osakkeenomistajien eduista huolehtimiseen. Suomen Asunto-osakkeenomistajat ry:n tavoitteena on hillitä asumiskustannusten kasvua niin, että asuntojen arvo säilyy ja niiden kunnossapidosta huolehditaan vaaditusti. Yhdistys on lähtenyt liikkeelle sen entinen puheenjohtaja Patrick Lindgrenin aloitteesta. Lindgren toimii varatuomarina.
Yhdistyksen hallinto
Yhdistyksen asioista vastaa ja niitä hoitaa hallitus. Hallitukseen valitaan vuosittain vuosikokouksessa puheenjohtaja ja varsinaiset jäsenet. Jäseniä pitää olla vähintään kaksi ja heitä voi olla enintään yksitoista. Tarvittaessa, vuosikokouksen päätöksestä, voidaan varsinaisille hallituksen jäsenille valita myös varajäsenet. Varajäsenet ovat henkilökohtaisia kullekin varsinaiselle jäsenelle. Yhdistyksen toimintaa ohjaa käytännön tasolla hallituksen alla toimivat työryhmät. Yhdistyksen työryhmät ovat viestintä ja jäsenpalvelu, neuvonta, rakennustekniikka ja kunnossapito sekä aluetoiminta. Yhdistyksen päätösvallan kerrotaan olevan osakkeenomistajilla ja yhdistys kannustaakin jokaista yhtiökokousta panostamaan hallituksen jäsenten valitsemiseen. Jokaisen hallituksen jäsenen tulisi sitoutua täysin ajamaan kaikkien jäsenten etuja paneutumalla asioihin riittävästi. Hallituksen jäsenet eivät saisi milloinkaan tavoitella omia etujaan tai sortaa vähemmistöosakkaita. SAO:n toiminnan tavoitteisiin lukeutuu osakkaiden tiedonsaannin lisääminen. Tähän sisältyy taloyhtiöiden hallinnon läpinäkyvyyden varmistaminen sekä kaiken salailun kieltäminen.
Yhdistyksen mukaan nykyinen lainsäädäntö ja oikeusturvajärjestelmä eivät suojaa asunto-osakkeiden omistajia loukkauksilta ja heidän varallisuuttaan väärinkäytöksiltä, joihin yhdistys pyrkii toiminnallaan puuttumaan.