Kaikissa taloyhtiöissä on jonkinlaiset järjestyssäännöt, jotka taloyhtiön hallitus on vahvistanut. Ne on esiteltävä uudelle asukkaalle jo mieluiten ennen tämän muuttoa, ja parhaassa tapauksessa säännöt ovat kaikkien nähtävillä jossain yleisessä tilassa kuten esimerkiksi rappukäytävässä. Järjestyssääntöjen tärkein tavoite on taata kotirauha ja miellyttävä asuminen kaikille talossa asukkaille.
Säännöistä huolimatta tulee aina vastaan sellaisia tilanteita, joissa joku syyttää jotakuta toista järjestyssääntöjen rikkomisesta. Esittelemmekin nyt tyypillisimpiä tilanteita, joissa suomalaisissa taloyhtiöissä riidellään. Kyseessä ovat ennen kaikkea järjestyssääntöjen rikkomukset, jotka jäävät usein taloyhtiön hoidettavaksi eikä esimerkiksi poliisin kutsuminen ole tarpeellista.
Näistä asioista kuulee eniten
Erilaiset sääntöjen rikkomukset on hyvä tuoda esiin avoimesti ja kypsällä tavalla. Käytävään jätetyt nimettömät heippalaput eivät välttämättä ole se paras konsti, mutta niitäkin voi käyttää, jos välttää turhan syyttävää sävyä.
Järjestyssääntöjen rikkomukset voidaan käsitellä yksittäisten asukkaiden kesken tai sitten taloyhtiön kokouksessa. Mikäli rikkeitä tapahtuu toistuvasti, voidaan olla yhteydessä esimerkiksi poliisiin tai lakimieheen.
Hiljaisuuden rikkominen
Kun taloyhtiössä on hiljaisuus, on asukkaiden vältettävä kaikkea sellaista toimintaa, josta saattaa syntyä häiritsevää melua niin pitkälle kuin vain mahdollista. Ongelma on siinä, että monien taloyhtiöiden järjestyssäännöissä lukee vain, milloin hiljaisuutta on noudatettava, eikä itse hiljaisuuden määritelmää.
Asukkaan elämisen kannalta välttämättömien asioiden hoitaminen on sallittua myös hiljaisuuden aikana. Tämä kattaa esimerkiksi suihkussa käymisen ja ruuan valmistamisen. Jos on aivan akuutti tilanne päällä, myös siivoamisesta aiheutuva meteli ei riko hiljaisuutta. Huonokuuloisten kannattaa panostaa kuulokkeisiin, mikäli on tarkoitus esimerkiksi katsella telkkaria myöhään yöllä.
Parveketupakointi
Tämä on ollut monien suomalaisten taloyhtiöiden suurin puheenaihe jo vuosikymmenien ajan. Jos henkilö asuu vuokralla, voi vuokranantaja määrätä vuokrasopimuksessa, ettei asukas saa polttaa parvekkeella. Mikäli henkilö kuitenkin omistaa asunnon, on tilanne monimutkaisempi: saako omassa asunnossaan tupakoida?
Vuodesta 2017 alkaen taloyhtö on voinut hakea tupakoinnin kieltoa niin parvekkeilla kuin asunnossakin. Yhtiökokouksen päätöksellä tehty hakemus maksaa enimmillään 1500 euroa ja on pysyvä riippumatta siitä, muuttavatko kiellon hakemista alun perin kannattaneet pois jossain vaiheessa. Kiellon yhteydessä on hyvä osoittaa myös erillinen tupakointipaikka tulevien riitojen ehkäisemiseksi.